SVEN
Boka rum

Recept från personalen

Här delar vår personal med sig av sina genuina recept.

Sommarsill

Simon Åkerberg, tidigare köksmästare och nu ansvarig för mat & dryck på Nordic Light Hotel, ger till slut ifrån sig sitt absolut bästa sillrecept. Nordiska örter som använts i minnestider är ett säkert kort för den som vill ha sommarens bästa sill.

Lycka till och kom ihåg att sillen ska läggas in tidigast 15 dagar innan den ska ätas.

Somrig sill med smak av havtorn, fänkål och gurka.

4 portioner

Lag

1/2 dl ättika (12%)
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
2 st lagerblad
10 vitpepparkorn

Sill

300 gram urvattnad saltsill
1/2 liten fänkål
1/4 gurka
1 rödlök
1 msk frysta havtorn (kan ersättas med frysta lingon)

1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull med vitpeppar och lagerblad.

2. Ansa och hyvla eller skiva fänkålen tunt. Skala och skiva löken tunt.

3. Vänd ner grönsakerna och havtornen i lagen. Vänta med gurkan.

4. Häll av sillen, skölj i kallt vatten och skär den i bitar.

5. Blanda sillen med grönsakerna och lagen. Låt stå i kyl minst två dygn.

6. Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur. Hyvla den på längden med en osthyvel eller skiva tunt, bland med sillen några timmar innan servering. Lägg upp och garnera gärna med nyplockad dill och flingsalt.

Smaklig spis!

Snaps

Fabian Nunez är ansvarig för cocktailbaren på Nordic Light Hotel. Med en gedigen karriär inom mixologi i Stockholm, är han en mästare på att krydda och smaksätta drycker. I detta recept har han valt att gå tillbaka till den traditionella metoden, och använder ingredienser som andas norden.

”Jag har förenklat processen för att alla ska kunna göra sin egen kryddning av snaps, men som höjer upplevelsen ordentligt för dina gäster då det kommer märkas att det är omtanke och kärlek bakom detta billiga och enkla recept. Ett säkert kort.
Går även att toppa med tonic water om man är sugen på en drink innan middagen.”

Ingredienser

Aalborg Basis 500ml glasburk
Anis 5ml
Fänkål 5ml
Kummin 5ml
Enbär 5ml
Pomeransskal 5ml
Gurka 10cm
Basilika 1 näve
Rörsocker 5ml
Citron 1st

Metod

1. Skär 10 cm av en gurka i stavar och plocka en näve basilikablad, skölj basilikabladen i varmt vatten.
2. Skär av det yttersta skalet på en citron (undvik det vita bittra på skalet).
3. Lägg gurkstavar, basilikablad, citronskal och resterande ingredienser i glasburken fylld med Aalborg Basis.
4. Låt stå i två dygn. Sila sedan genom ett kaffefilter.

(Aalborg Basis finns att köpa på Systembolaget för 199 kr. Den flaskan är gjord för egen kryddning vilket är fantastiskt. Anis, fänkål, kummin, enbär, pomeransskal finns att köpa i Santa Maria-påsar vid kryddhörnan på närmsta livsmedelsbutik).

midsommar anis fankal kummin snaps

Knäckebröd

Vår alldeles egna konditor Marita hjälper dig att slå alla med häpnad med detta fantastiska recept på knäckebröd, som får dina gäster att bli imponerade.

”Det här är ett recept som jag har jobbat mycket med genom åren och det slår aldrig fel, varje midsommar så brukar jag baka det här knäckebrödet till min familj och vänner som kommer på besök. Det passar utmärkt till en bit inlagd sill och nubbe eller bara med en härligt lagrad hårdost.
Jag hoppas att ni kommer att uppskatta det här knäckebrödet lika mycket som jag. ”

220c 7-10 minuter

Del. 1
2dl Mjölk – går utmärkt att byta ut till laktosfri mjölk
Liten gnutta honung
100gr. Grahamsmjöl
50gr. Rågmjöl
40gr. Surdeg – finns i välsorterade matbutiker. Alt. 20gr. Jäst

Del. 2
6gr. Salt
100gr. Grahamsmjöl
50gr. Rågmjöl
½ påse Brödkrydda (fänkål, anis, kummin)
Mjöl till bakning

Gör så här:

Steg 1.
Börja med att blanda ut surdegen i mjölken och honungen, blanda sedan metodiskt i mjöl tills en slät smet formats.
Låt sedan vila i ca 1h under duk för att mjölet och surdegen ska sättas igång.

Steg 2.
Ta sedan resterande mjöl, brödkrydda och salt och blanda i degen från steg 1.
Mjöla en ren arbetsbänk och kavla knäckebrödet till önskad form och storlek, gärna så tunt som möjligt och använd riktigt med mjöl, lägg över på en plåt med bakplåtspapper, nagga därefter med en gaffel och grädda 220c i ca 7-10 minuter, titta gärna under tiden så att knäckebrödet inte bränns.
Brödet kan kännas mjukt precis efter gräddningen, men stelnar när den svalnar.
Låt svalna på galler utan bakplåtspapper. Förvara sedan torrt.

Konditor knackebrod

Grillade lammrack med gremolata & salardaise potatis

Gustav vår köksmästare ger dig tips till sommargrillningen. Använd gärna termometer för att få lammet perfekt.

Du behöver:

3 st citroner
4 st vitlöksklyftor
Persilja ca 2 krukor, spar lite till garnering
3-5 dl olivolja
Lammrack
1 kg fast potatis
Vitlök
1 st gul lök
Ankfett till stekning

Gör så här:
Börja med att putsa lammet fri från senor och överflödigt fett.
Salta och peppra, lägg det sedan åt sidan.

Gremolata – Börja med att skölja citronen och finhacka persiljan, rispa sedan av skalet från 2 citroner och blanda med den finhackade persiljan, tillsätt sedan riven vitlök efter tycke och smaka sedan av med olivoljan samt citronjuice från en halv citron.
Gnid sedan in lammet med 2/3 av gremolata och lägg i en påse så lammet får ta smak.

Grilla lammet och stäm av med en termometer för jämnt och lyckat resultat, jag brukar grilla lammet till 52c för att sedan låta det vila i ca 10-15 minuter.

Under tiden lammet ligger på grillen kan du börja med salardaise-potatisen,
Skiva potatis i ca 1/2 cm tjocka skivor, lägg i blöt för att få mindre stärkelse i potatisen.
Finhacka sedan lök och vitlök.
Värm en panna med ankfett och lägg ner potatisen och rosta, dra sedan i vitlök och lök och stek till en fin gyllenbrun färg.
Halvera återstående citron och rosta på grillen för en härlig söt/syrlig smak som passar utmärkt till lamm.

Servering:
Ta gärna ett stort fat och lägg salardaise-potatisen i botten, skiva ditt ljuvliga lamm och toppa sedan med den resterande gremolata. Lägg på dom rostade citronerna och toppa med finhackad persilja.

Tips:
Passar utmärkt med en sardellcrème, blanda bara hackade sardeller med lite kapris, citron och persilja i en majonnäs och njut.

Maten passar sjukt bra till alla sorters öl.

lammracks gremolata citron persilja vitlok

Andrés vintips för en lyckad kväll

André Frick jobbar som ansvarig i restaurangen The Crooked Leg på Nordic Light Hotel. Med sina fantastiska kunskaper om vin, kombinerat med fingertoppskänslan att läsa av vad gästen söker för typ av vin, är han din guide till en perfekt kväll.

Rött vin:
Highland Heritage Estate Pinot Noir 2016
Under tiden jag jobbade i Australien besökte jag många vingårdar. Det här vinet kommer från just en av de vingårdarna jag besökte som är väldigt speciell och fin. När man kör upp mot gården får man en känsla av att man kört fel och framme vid grindarna ser gården mer ut som en farm. Innanför grindarna möts man av ett stort grönt hus med grönt tak, en mark på 125 hektar med odlingar av diverse druvor (bl.a. Pinot Noir, Riesling) och detta gav en hisnande wow-upplevelse. På gården finns en fantastisk restaurang där man i princip sitter ute bland vinstockarna. Jag hade förmånen att få träffa chefsvinmakaren John Hordern, vilket gjorde vistelsen om möjligt ännu mer spännande och genom att få mer inblick i deras verksamhet, hur deras tillverkning och process går till. Något jag kan prata länge och gärna om.

Deras Pinot Noir är lagrad 12 månader på franska ekfat som ger en härlig doft av vanilj, läder, körsbär och jordgubbar. Vinet har en medium kropp och ett långt avslut vilket ger lite mer smak och innebär att den är inte lika lätt som vanliga Pinot Noir.

Ett lite lättare vin men med ett långt avslut som passar bra till pasta, kyckling och lamm.

Producent: Highland Heritage Estate
Druvor: Pinot Noir
Leverantör: Stellan Kramer AB
Artikelnummer: 2047
Pris: 99 kr

Brazin Old Vine Zinfandel 2014
Önskar man ett lite kraftigare vin till lamm så kan jag rekommendera Brazin. Amerikanerna har alltid varit stolta över detta vin och sagt att Zinfandel är från USA. Men efter en DNA- analys 1996 så visade det sig att Zinfandel och Primitivo kommer från samma druva i Italien.

Brazin Old Vine Zinfandel växer på gamla vinstockar (Old Vine) som är mellan 40–100 år gamla. Många vinexperter anser att äldre vinstockar, om de hanteras rätt, ger ett bättre vin. Men om detta finns det olika åsikter. Det viktiga är ju trots allt hur man själv upplever vinet. Prova gärna en annan Zinfandel som inte är ”Old Vine” och jämför. Märker du någon skillnad?

Vinet har en lite mörkare röd färg (Deep ruby) med doft inslag av ekfat, choklad, björnbär och kaffe.

Ett härligt och mustigare vin som passar bra till lamm och nötkött – helst grillat.

Producent: Brazin Cellers
Druvor: Zinfandel
Leverantör: Enjoy Wine
Artikelnummer: 6261
Pris: 139 kr

Bosquet des Papes 2014
Vill man ha ett kraftigare vin till lamm, har vi ett franskt vin från Châteauneuf-du-Pape som betyder “Påvens nya slott”. Denna producent ligger i södra delen av Rhônedalen och distriktet var det första i Frankrike som fick den högsta beteckningen av vinklassificering AOC (appellation d’origine controllée) 1933.

Detta smakrika Châteauneuf-du-Pape vin växer på kalkrik lerjord och lagras på franska ekfat från 12 till 18 månader vilket genererar smak av choklad, vanilj och lakrits.

Ett kraftigt, fruktigt och kryddigt vin. Medel tanniner, med doft av plommon, lakrits, choklad och peppar. Ett otroligt bra vin till lamm, men likaså till vilt och grillat kött.

Producent: Bosquet des Papes
Druvor: Grenache, Mourvèdre, Syrah
Leverantör: Johan Lidby Vinhandel AB
Artikelnummer: 92332
Pris: 289 kr

Vitt vin:

Calera Chardonnay 2015
Ett av mina absoluta favoritviner är utan tvekan “Calera Chardonnay” från Central Coast i USA. Det är i den övre prisklassen, men väl värt varje krona. Ordet Calera betyder ”Kalkstenskölna” på spanska. Jorden där druvorna växer ligger intill ett gammalt kalkbrott med en bevarad kölna. Calera har en gyllengul färg och doft av citrus, mineral och amerikanska ekfat. Smakmässigt hittar du honung, vanilj, kamomill och apelsin. Den är väldigt smörig och krämig då 90% av lagringen är gjord på gamla ekfat.

Ett perfekt sommarvin som passar bra till lamm, ljusa kötträtter och till stekt eller grillad fisk.

Producent: Calera Wine Company
Druvor: Chardonnay
Leverantör: Johan Lidby
Artikelnummer: 91112
Pris: 200 kr

Rosévin:

Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé 2016
Letar du efter ett fräsch och sommrigt rosé nu när sommaren gjort entré? Jag triggas av att gå lite emot trender och rekommenderar därför ett rosé från Nya Zeeland. Jag tycker att nya världen (bl.a. USA, Australien och Nya Zeeland) har helt underbara viner för mer rimliga priser. Just denna producent är medlem i SWNZ (Sustainable Winegrowing New Zealand) som är ett initiativ från industrin där medlemmarna (vingårdarna) uppfyller den internationella standarden för hållbarhet praxis och samtidigt hjälpa miljön, företag och lokala samhällen att blomstra.

Vinet har doft av röda bär, nässlor och grape. Ett mycket sommrigt och uppfriskande vin som passar lika bra till fågel och kött, eller till minglet innan middagen. Ett vin som inte bör missas i sommar!

Producent: Marlborough Valley Cellars
Druvor: Sauvignon Blanc, Malbec
Leverantör: Vinia AB
Artikelnummer: 6026
Pris: 91 kr